BeszámolókHírek, szakmai anyagok

Iskolai pályaorientáció Finnországban és a hazai lehetőségek



A Magyar Pedagógiai Társaság Pályaorientációs Szakosztálya és a Wesley János Lelkészképző Főiskola Neveléstudományi Tanszéke 2022. február 18.-án webináriumot szervezett a finn iskolai pályaorientáció és a hazai lehetőségek témájában. A finnországi oktatási rendszerben fontos szerepe van az iskolai pályaorientációnak, a pályaedukációnak. Minden tanár egyben pályaorientációs kreditekkel is rendelkezik. Munkájukat, valamint a szülőket és családokat iskolai pályatanácsadók is támogatják.  A finn “csoda” kereteit és tartalmát járták körül és vetették össze a kortárs magyar iskolai gyakorlattal finn és magyar meghívott előadóink és a hozzászólók.

Az esemény felvétele elérhető youtube csatornánkon. Érdemes meghallgatni!

A prezentáció előzetese: https://youtu.be/ILealfnX0ZI 

Az eseményre regisztrálók megkapták a teljes prezentáció linkjét, ami oktatási célra használható. Erre a célra a link továbbra is igényelhető a mpt.pori@gmail.com címen.

Az eseményen több mint ötvenen vettek részt, a prezentáció linkjét mintegy 100 regisztráló kapta meg. A finn példa sokunkat gondolkodásra késztetett, ami kérdésekben is megnyilvánult. Irigylésreméltó, ahogy a finn állam természetesnek veszi, hogy a carrier managment készségek fejlesztése, az -támogatása alapvető fontosságú a közoktatásban és a szakképzésben, és ahogy bevonja a tanulókat saját tanulási útjuk tervezésébe. A felkért hozzászólók egyrészt megmutatták, hogy az általános helyzet Magarországon meg sem közelíti a finn lehetőségeket és hozzáállást, másrészt bemutatták, hogy mit tehet ebben a helyzetben egy pályaorientáció iránt elkötelezett tanár és az őt támogató iskolavezetés.


Meghívott előadó: 

Dr. Raimo Vuorinen, Jyväskyläi Egyetem. A Finn Oktatáskutató Intézet munkatársa, több nemzetközi szervezet jelenlegi vagy korábbi vezetőségi tagja (International Centre for Career Development and Public Policies, European Lifelong Guidance Policy Network, International Association for Vocational and Educational Guidance). 

Kutatási területe az életpálya-tanácsadás szakpolitikája és gyakorlata.

A beszélgetés felvétele hamarosan elérhető lesz youtube csatotnánkon.

Meghívott hozzászólók: 

Pór Anett, pályaorientációs koordinátor – Béke Általános Iskola, Kecskemét,

Dr. Visztenvelt Andrea, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, egyetemi adjunktus, pályaválasztási tanácsadó. 

Moderátor:  Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors, Wesley János Lelkészképző Főiskola /MPT Pályaorientációs Szakosztály elnöke

Technikai szervező, fordító: Gyöngyösi Katalin, doktori hallgató – ELTE Neveléstudományi Doktori Iskola, az MPT Pályaorientációs Szakosztály tagja