Hírek, szakmai anyagok

Új fejlesztésű online pályaorientációs eszközök

2021. június 17-én szakosztályunk és az Oktatási Hivatal közös online rendezvényt tartott az OH által kifejlesztett pályaorientációs eszközökről. Mivel a technikai felelős az OH volt, a lebonyolítás az ő szokásaiknak megfelelően zajlott. Így az előadások nem kerültek fel előzetesen a youtube-ra, hanem a műhelyen hangzottak el, és nem is készült a műhelyről hangfelvétel. Ennek megfelelően csak a ppt-ket tudtuk feltenni, illetve a kérdésekre adott válaszokat összefoglalni.

A 2 előadás és 2 korreferátum, illetve Brassói Sándor OH-elnök megnyitója mellett sajnos vitára nem jutott idő, és nem  tudtunk belemenni a fejlesztés elméleti kérdéseibe sem. Az előadók/fejlesztők azonban megígérték, hogy válaszolnak a ppt-n szereplő címekre küldött kérdésekre, amely válaszokat közzéteszünk.
Ígéretet kaptunk arra is, hogy ha eljuttatjuk javaslatainkat, megpróbálják figyelembe venni azokat. Az eszközökkel kapcsolatos tapasztalatokat szakosztályunk gyűjti (mpt.pori@gmail.com).

Nyolcadikos pályaorientációs „mérés” (OPM) – háttér, kérdések és fejlesztési lehetőségek. Gebauer Ferenc igazgató, Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat Továbbtanulási és Pályaválasztási Tanácsadó Tagintézményet

Korreferátum: Az OPM tapasztalatai. Tajtiné Lesó Györgyi pályaválasztási tanácsadó, Heves Megyei
Pedagógiai Szakszolgálat

Pályaorientációt támogató online mérőeszköz – POM. Ütőné dr. Visi Judit szakmai vezető, Oktatási Hivatal

Korreferátum: A POM tapasztalatai. Hajagos Kiss Margit pályaválasztási tanácsadó, Bács-Kiskun Megyei
Pedagógiai Szakszolgálat

Kérdésekre megtudtuk, hogy bár az előadás szerint a kötelező mérést át kívánják tenni hetedikre, az az idén biztosan nyolcadikban lesz, mivel a tanév rendjében így szerepel. Arra sem látnak lehetőséget hogy ne az email címet kelljen megadni az eredmények mentéséhez, annak ellenére, hgy a gyerekek nagy részének problémát okoz. A kompetenciamérés azonosítója is kötelező marad, azonban ez csak a kitöltés tényének ellenőrzésére szolgál. Nem lesz viszont ez a mérés a felvételi eljárás része. Az osztályfőnökök jobb tájékoztatására vonatkozó igényre az volt a válasz, hogy az OH oldalán most is megtalálható a részletes tájékoztató, igényes esetén erre fokozottan felhívják a figyelmet. A tájékoztatót lehet módosítani, de alapvetően nem változik az eljárás.