Hírek, szakmai anyagok

Fontos szempontok a nyolcadikos pályaorientációs vizsgálathoz szülőknek és osztályfőnököknek 2.

Idén először minden nyolcadikosnak pályaorientációs felmérésen kell részt vennie. A tanulói önértékelés tanári, tanulói és szülői felhasználásának segítése érdekében a Magyar Pedagógiai Társaság Pályaorientációs Szakosztálya a következőkre hívja fel a figyelmet (a részletes hivatalos tájékoztató megtalálható az Oktatási Hivatal honlapján):

  • A tanulói önértékelésre épülő, 86 kérdésből álló kérdőív nem pedagógiai vagy pszichológiai teszt.  Nem célja a mérés és a minősítés. Annyit tükrözhet vissza, amennyit a válaszadó tanuló pillanatnyilag tud, gondol magáról.
  • A kérdőív kitöltése után megjelenő javaslatok a lehetséges továbbtanulási utak egy részét tartalmazzák, azok a gyermek, szülő, osztályfőnök irányában semmilyen kötelezettséggel sem járnak, elsődleges céljuk a tájékoztatás, elgondolkodtatás.
  • A kérdőív eredménye sehol nem kerül megőrzésre, nem befolyásolja a középiskolai felvételt.
  • A kérdőív csak a középfokú továbbtanulásra vonatkozóan mond javaslatot, mégpedig általában technikumi (szakgimnáziumi) ágazat formájában. Az ágazatra tett javaslat nem jelenti azt, hogy a tanulónak nem ajánlható a gimnázium.
  • A pályaorientáció egy tanulási folyamat. Egy kérdőív eredménye mindig esetleges, akinek lehetősége van rá, vegye fel a kapcsolatot a Pedagógiai Szakszolgálat pályaorientációs szakembereivel a beiskolázási döntés előtt.
  • A kérdőívet mérési azonosító nélkül akárhányszor ki lehet tölteni, az eredményt el lehet menteni. A kérdésekre adott válaszok azonban nem menthetők, pedig ahhoz, hogy a felmérést meg lehessen beszélni, erre is szükség van. Segítségül ezen a linken elérhetővé tettünk egy letölthető, kinyomtatható kérdőívet. Ez arra is lehetőséget ad, hogy a már átgondolt, szüleiddel, tanároddal megbeszélt válaszokat tudjad beírni a gépbe.

Az Oktatási Hivatal honlapján tájékoztató kézikönyv található pedagógusok és tanulók számára, ugyanott a gyakori kérdésekre adott válaszok is elérhetők.

2020. szeptember 23.