Hírek, szakmai anyagok

Indul a Közép- és kelet-európai szakmai szövetségek fóruma (CEEAF) projekt


A pályaorientáció az oktatáshoz és a foglalkoztatási lehetőségekhez való hozzáférés javításának kulcsfontosságú eszköze.  Segít az embereknek abban, hogy megalapozott döntéseket tudjanak hozni egész életük során, hogy kezelni tudják a zöld és a digitális átalakulással járó munkaerőpiaci változásokat, és hogy hatékonyan és érdemben részt tudjanak venni a gazdasági és civil életben. Az európai országok között továbbra is jelentős különbségek vannak a pályaorientációhoz való hozzáférés terén, Közép- és Kelet-Európában a minőségi pályaorientációhoz való hozzáférés gyakran korlátozott. Ugyanakkor ezekben a hasonló történelmi és intézményi háttérrel rendelkező országokban a szakmai szövetségek fontos szerepet játszanak a pályaorientációs rendszerek fejlesztésében, a pályaorientációs tanácsadók professzionalizálásában, a minőségbiztosításban.

Mindezek alapján a szlovákiai, csehországi, magyarországi és romániai szakmai szövetségek úgy döntöttek, hogy közösen elindítják a Közép- és Kelet-Európai Pályatanácsadási Szövetségek Fóruma kezdeményezést. A négy ország szakmai szövetségei együttműködésének célja, hogy teret adjanak a legjobb gyakorlatok megosztásának, a megoldások keresésének és a pályaorientáció mindenki számára történő javításának.

Az Erasmus+ által finanszírozott kis léptékű projekt 2024 szeptemberében indult és két évig tart. Hasonló transznacionális együttműködési formák már léteznek más régiókban, például a skandináv országokban.

A projekt célkitűzései

A projektalapvető feladata a szövetségek közötti együttműködés és a bevált gyakorlatok megosztása a szövetségek között, de fontos cél az is, hogy a részt vevő országok karrier-tanácsadói is megismerjék egymás jó gyakorlatait. Egyesületeink sokat tanulhatnak egymástól, és új módszereket kereshetnek arra, hogy hozzáadott értéket nyújtsanak tagjaiknak, és hozzájáruljanak az országaikban működő pályaorientációs rendszerek fejlesztéséhez.

A projekt fő célkitűzései a következők:

A pályaorientációs szövetségek közötti partnerségek megerősítése a közép-kelet-európai régióban.
A legjobb gyakorlatok azonosítása és megosztása a szövetségek működésének és a tagjaiknak nyújtott szolgáltatások minőségének javítása érdekében.
A sikeres ötletek és stratégiák országok közötti átadásával az innováció előmozdítása a szövetségek működésében.
A nemzetközi szakmai tapasztalatok cseréje webináriumok, képzési tevékenységek és mobilitási lehetőségek révén.
A közép- és kelet-európai pályaorientációs szakemberek közötti fenntartható együttműködés hosszú távú platformjának létrehozása.

A projekt tevékenységei

A projekt első szakaszában a szakmai szövetségek tevékenységeire vonatkozó adatgyűjtésre, valamint a tagokkal és az érdekelt felekkel folytatott konzultációra kerül sor. Ez a lépés – amely információkat gyűjt arról, hogy az egyes szövetségek hogyan teljesítenek, mit csinálnak jól, és hol van még mit javítani – képezi majd a projekt alapját. A tevékenység célja a szövetségek munkájának összehasonlítása, a bevált gyakorlatok azonosítása és az érintett szövetségek közötti átadásuk elősegítése. Az azonosított jó gyakorlatokat és bevált gyakorlatokat dokumentálni fogják, és online elérhetővé teszik minden tag számára.

A projekt képzési tevékenységeket is tervez – workshopok és rendezvények sorozatát szervezzük tanácsadók, politikai döntéshozók és érdekeltek számára.

A magyar résztvevő vezetésével elvégezzük a meglévő szakmai protokollok és azok gyakorlati végrehajtásának összehasonlító értékelését.

Az utolsó lépés egy hivatalos platform létrehozása lesz, amely biztosítja a földrajzi területünkön működő szakmai szövetségek közötti együttműködés folytatását és annak esetleges kiterjesztését más országokra.

Ki vesz részt a munkában?

A tevékenységben részt vesz a szlovák Združenie pre kariérové poradenstvo a rozvoj kariéry (Karrier-tanácsadás és Karrierfejlesztés Szövetség), amely nagy tapasztalattal rendelkezik a karrier-tanácsadás területén, az oktatás területén több mint egy évszázados tapasztalattal rendelkező Magyar Pedagógiai Társaság Pályaorientációs Szakosztálya, a cseh Sdružení pro kariérové poradenství (Pályatanácsadási és Pályafejlesztési Szövetség), amely különösen aktív a pályatanácsadók professzionalizálása terén, valamint a román Asociația Consilierilor Romani (Román Pályatanácsadók Szövetsége), amely a szakma professzionalizálására és országos elismertségének megszerzésére törekszik.

Reményeink szerint ez a kezdeményezés hozzájárul a pályaorientáció erősebb és befogadóbb jövőjéhez Közép- és Kelet-Európában.

Translated with DeepL.com (free version)